ZIUA INTERNATIONALĂ A SECURITĂTII SI SĂNĂTĂTII ÎN MUNCĂ
GENERATIA SAFE & HEALTHY
28.04.2018
---------------------------------------
           OIM sarbatoreste Ziua Internationala a Securitatii si Sanatatii īn Munca (SSM) pe 28 aprilie a fiecarui an pentru promovarea la nivel mondial a prevenirii accidentelor si a bolilor profesionale. 28 aprilie este, de asemenea, o zi īn care miscarea sindicala din lume onoreaza memoria victimelor accidentelor de munca si a bolilor profesionale si organizeaza simultan campanii īn īntreaga lume.
           În acest an, Ziua Internatională a Securitătii si Sănătătii în Muncă (28 aprilie) si Ziua Mondială împotriva Muncii Copiilor (12 iunie) sunt celebrate printr-o campanie comună, cu titlul "Generatia Securitate si Sănătate" ("Generation Health & Safety"). Scopul acestei campanii îl constituie promovarea de actiuni pentru îmbunătătirea securitătii si sănătătii lucrătorilor tineri si pentru oprirea muncii copiilor.
           Campania vizează accelerarea actiunilor pentru atingerea tintelor Obiectivului nr. 8 de Dezvoltare Durabilă al Organizatiei Natiunilor Unite (SDG) "Promovarea cresterii economice durabile pentru toti, a locurilor de muncă si a conditiilor de muncă decente" și anume 8.8 - "Medii de lucru sigure pentru toti lucrătorii până în 2030" si 8.7 - "Încetarea tuturor formelor de muncă a copiilor până în 2025". Realizarea acestor obiective în beneficiul următoarei generatii de lucrători necesită o abordare concertată si integrată, care să includă promovarea unei culturi a prevenirii pentru securitate si sănătate în muncă, precum si actiuni pentru eliminarea muncii copiilor.
           Conform statisticilor O.I.M., la nivel mondial există circa 541 de milioane de tineri lucrători (15-24 ani), care reprezintă mai mult de 15% din forta de muncă mondială. Aceste cifre includ și 37 de milioane de copii implicați în munci periculoase. În Uniunea Europeană, lucrătorii tineri suferă cu 40% mai multe accidente de muncă cu consecințe grave asupra sănătății decât lucrătorii adulți cu vârsta peste 25 de ani.
           În urma analizei factorilor care pot crește vulnerabilitatea tinerilor față de riscurile legate de securitate și sănătate în muncă, constatăm că cei mai importanți factori sunt stadiul lor de dezvoltare fizică și psihică, lipsa experienței în muncă și lipsa de instruire, conștientizarea limitată a pericolelor legate de locul de muncă și lipsa puterii de negociere, fapt ce determină tinerii lucrători să accepte sarcini periculoase sau condiții de muncă proaste.
           Campania Organizației Internaționale a Muncii din 2018 abordează aceste provocări, evidentiind importanta critică a îmbunătătirii securitătii si sănătătii tinerilor lucrători, prin promovarea unor locuri de muncă sigure si sănătoase pentru tineri, cât si prin formarea unei culturi a prevenirii. Campania urmăreste si conectarea eforturilor de combatere a tuturor formelor de muncă a copiilor, vizând în primul rând muncile periculoase la care acestia sunt supusi.
           Pentru a sprijini statele membre în această campanie, OIM pune la dispozitie următoarele resurse, disponibile la adresa http://www.ilo.org/safework/events/safeday/lang--en/index.htm: "îmbunătățiți securitatea și sănătatea tinerilor lucrători".
MATERIALE PROMOTIONALE
---------------------------------------
 




Despre noi   |   Campanii   |   Legislaþie   |   Formulare tipizate    |   Sesizãri
Copyright © 2006, ITM Vaslui. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Mihai Cioatã.