ZIUA INTERNATIONALA A SECURITATII SI SANATATII IN MUNCA
28.04.2014
SECURITATE SI SANATATE LA UTILIZAREA SUBSTANTELOR CHIMICE ĪN MUNCA
---------------------------------------
           Producerea si utilizarea substantelor chimice īn locuri de munca din īntreaga lume prezinta una dintre cele mai importante provocari pentru realizarea programelor de protectie la locul de munca. Substantele chimice sunt esentiale pentru viata si beneficiile lor sunt larg raspāndite si bine cunoscute. De la pesticidele care maresc productia de alimente si-i īmbunatatesc calitatea, la produsele farmaceutice care vindeca boli si la produsele de curatat care ajuta la stabilirea conditiilor de viata igienice, substantele chimice sunt esentiale pentru o viata sanatoasa si un confort modern. Substantele chimice sunt, de asemenea, o parte critica a numeroase procese industriale care elaboreaza produse importante pentru standardele globale de trai. Cu toate acestea, controlul expunerilor la aceste substante chimice la locul de munca, precum si limitarea emisiilor īn mediul īnconjurator sunt sarcini pe care guvernele, angajatorii si lucratorii continua sa lupte sa le īndeplineasca.
           Riscurile asociate cu expunerea la aceste substante chimice sunt cele care creeaza dilema. Pesticidele, care va ajuta la sporirea alimentelor prin producerea de recolte mai bune, pot duce la efecte adverse asupra sanatatii īn rāndul lucratorilor implicati īn producerea pesticidelor, īn aplicarea acestora pe cāmpuri sau a celor expusi la reziduurile lor. Reziduurile de la producerea si utilizarea de pesticide pot, de asemenea, cauza efecte ecologice negative persistente īn mediu multi ani dupa folosire. Produsele farmaceutice, care salveaza viata unui pacient cu o afectiune grava de sanatate, pot produce efecte adverse asupra sanatatii lucratorilor expusi īn timpul producerii sau administrarii substantei chimice. Produsele de curatare, care asigura o igiena buna, pot, de asemenea, afecta negativ pe cei care lucreaza cu produsele si sunt expusi la acestea zi cu zi. Substantele chimice prezinta o gama larga de posibile efecte adverse, de la pericole pentru sanatate, cum ar fi cancerigonitate si pericole fizice, cum ar fi de inflamabilitatea, la riscurile pentru mediu, cum ar fi contaminarea pe scara larga si toxicitatea pentru mediul acvatic. Multe incendii, explozii si alte dezastre rezulta din controlul inadecvat al riscurilor lor fizice.
           Raportul pregatit pentru celebrarea Zilei Internationale a Securitatii si Sanatatii īn Munca īn 2014 trece īn revista situatia actuala īn ceea ce priveste utilizarea substantelor chimice si impactul acestora asupra locului de munca si a mediului, inclusiv diferitele eforturi nationale, regionale si internationale menite sa-l rezolve. Raportul prezinta, de asemenea, elementele necesare pentru stabilirea de programe la nivel national si al īntreprinderilor care contribuie la asigurarea bunei gestionari a substantelor chimice la locul de munca.
MATERIALE PROMOTIONALE
---------------------------------------
 




Despre noi   |   Campanii   |   Legislaþie   |   Formulare tipizate    |   Sesizãri
Copyright © 2006, ITM Vaslui. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Mihai Cioatã.